Strony

wtorek, 3 czerwca 2025

Drożdżowe kwiatki z truskawkami

                  Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne i efektowne drożdżówki z truskawkami. Sezon na te pyszne owoce w pełni, więc póki są warto korzystać.

Wpis powstał przy współpracy z Zespół młynów Jelonki.



Drożdżowe kwiatki z truskawkami 


 Kruszonka

70 g mąki tortowej

50 g cukru

50 g masła

Składniki połączyć rękoma do uzyskania kruszonki.


Ciasto 

25 g świeżych drożdży 

100 cukru

1 łyżka cukru waniliowego 

odrobina aromatu pomarańczowego 

3 żółtka

1 jajko

200 ml letniego mleka

1 szczypta soli

550 g mąki tortowej

150 g stopionego masła


Dodatkowo truskawki

1 łyżka budyniu


Z drożdży, mleka, łyżki cukru i mąki zrobić zaczyn.

Jajko i żółtka ubić z cukrami na puch. Dodać mąkę oraz sól, podrośnięty zaczyn i masło i wyrobić ciasto. Odstawić je do podrośnięcia. Gdy ciasto rośnie pokroić truskawki i wymieszać z budyniem. Następnie podzielić na 12 części i wałkować na kółka. Krążkiem o średnicy 19 cm wycinać koła, na środku szklanką zrobić wgłębienie i dookoła naciąć ciasto . Dwa końce nacięć zlepić co utworzy kwiatek. Każdy kwiatek układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarować białkiem. Na środek ułożyć porcję truskawek i posypać je kruszonką. Odstawić na 10 minut. Kwiatki piec około 25 minut w 170 stopniach.

Smacznego 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.