Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne i efektowne drożdżówki z truskawkami. Sezon na te pyszne owoce w pełni, więc póki są warto korzystać.
Wpis powstał przy współpracy z Zespół młynów Jelonki.
Drożdżowe kwiatki z truskawkami
Kruszonka
70 g mąki tortowej
50 g cukru
50 g masła
Składniki połączyć rękoma do uzyskania kruszonki.
Ciasto
25 g świeżych drożdży
100 cukru
1 łyżka cukru waniliowego
odrobina aromatu pomarańczowego
3 żółtka
1 jajko
200 ml letniego mleka
1 szczypta soli
550 g mąki tortowej
150 g stopionego masła
Dodatkowo truskawki
1 łyżka budyniu
Z drożdży, mleka, łyżki cukru i mąki zrobić zaczyn.
Jajko i żółtka ubić z cukrami na puch. Dodać mąkę oraz sól, podrośnięty zaczyn i masło i wyrobić ciasto. Odstawić je do podrośnięcia. Gdy ciasto rośnie pokroić truskawki i wymieszać z budyniem. Następnie podzielić na 12 części i wałkować na kółka. Krążkiem o średnicy 19 cm wycinać koła, na środku szklanką zrobić wgłębienie i dookoła naciąć ciasto . Dwa końce nacięć zlepić co utworzy kwiatek. Każdy kwiatek układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarować białkiem. Na środek ułożyć porcję truskawek i posypać je kruszonką. Odstawić na 10 minut. Kwiatki piec około 25 minut w 170 stopniach.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.