To ciasto jest mega. Dobrze, że zrobiłam od razu z 1,5 porcji.
Blaszka 36,5 x 24,5 cm.
I co najważniejsze, nie potrzebujesz miksera.
To co?
Skusisz się?
Do kawki zdążysz jeszcze upiec.
Inspiracją był przepis od @Jakjalubiejesc.
Polecam to ciacho.
Owoce:
- borówki
- morele
Ciasto:
- 5 jajek
- 3/4 szk oleju
- 1,5 szk maślanki w temperaturze pokojowej
- esencja waniliowa (ilość według uznania)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4,5 szk mąki tortowej (przesiej)
- 1 szk cukru
Kruszonka:
- 75 g zimnego masła
- 75 g cukru
- 150 g mąki tortowej
Przygotuj owoce.
Wymieszaj ze sobą suche składniki.
W drugiej misce wymieszaj płynne i dodaj do nich suche.
Za pomocą rózgi dokładnie, ale nie długo wszystko wymieszaj.
Wyłóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na ciasto rozłóż owoce (możesz dać inne).
Zrób kruszonkę i posyp nią górę.
Ciasto piecz godzinę w 180 stopniach.
Sprawdź patyczkiem czy jest suchy.
Jeśli nie to jeszcze chwilę piecz.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.