Bardzo lubię domowy sos pomidorowy. Robi się go szybko i jest niezastąpiony zimą np. do makaronu.
2 kg pomidorów czerwonych
2 kg pomidorów żółtych
1 pęczek bazylii
2 łyżki soli
W dużym garnku zagotować wodę,
W drugim garnku przygotować zimną wodę.
Umyte pomidory ponacinać na krzyż.
Wrzucić je do wrzątku i parzyć około 1 minuty.
Po tym czasie wyjąć pomidory łyżką cedzakową i włożyć je do zimnej wody na około minutę.
Pomidory wyjąć z wody, zdjąć z nich skórkę i usunąć wszystkie stwardniałe części.
Obrane pomidory pokroić na kawałki, wrzucić do rondla i zagotować.
Gotować około 10 minut, dodać pęczek bazylii i posolić.
Gotować jeszcze 2 minuty, usunąć bazylię.
Gorące pomidory razem z sokiem przelewać do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć.
Słoiki odwrócić do góry dnem na około minutę, po czym z powrotem odwrócić.
Słoiki z sosem można zapasteryzować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.