poniedziałek, 8 lipca 2013

Pierogi z kurkami

                                W sobotę byliśmy całą rodzinką u mojej Cioci. Poszliśmy do lasu na kurki i nazbieraliśmy prawie 30 l. Niestety w lesie jest strasznie sucho i musi popadać, bo nie będzie grzybków. Jak tylko solidnie popada to planujemy kolejny wyjazd, bo u nas kurek w ogóle nie ma. No a jak są kurki to i muszą być pierogi z kurkami.

  • Farsz :
  • 1 l blanszowanych kurek
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki masła
  • sól morska z magnezem do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • Ciasto :
  • 3 szk mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
  • ok. 1 szk gorącej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczka soliczytaj dalej :

  • Farsz : 
    Blanszowane kurki ( zbierałam kilka dni wcześniej więc musiałam zblanszować, ale jak mamy świeże to nie ma potrzeby blanszowania ) posiekać. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na patelnię wrzucić masło i roztopić, dodać kurki i podsmażyć. Następnie dodać cebulkę i smażyć do zeszklenia. Gotowy farsz doprawić solą i pieprzem. 

    Ciasto : 
    Jajko rozbełtać z olejem, Do miski wsypać mąkę, dodać sól, wlać wodę i rozbełtane jajko i przemieszać drewnianą łyżką a potem wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Podsypując mąką wałkować kawałki ciasta na cienki placki i wycinać kółka o średnicy 10 cm. Na każdy krążek kłaść porcje farszu i zlepiać pierogi a potem układać na czystej ściereczce i zakrywać drugą aby pierogi nie wyschły. Gotowe pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju do miękkości kilka minut od wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyjmować na talerze łyżką cedzakową, można okrasić i podać np. z surówka z młodej kapusty.

7 komentarzy:

  1. smakowicie wyglądają te pierogi :)ale ja uwielbiam grzyby w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, takich z kurkami nie jadłam, ale muszą być smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajnie, u mnie też dzisiaj były pierogi z kurkami:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pierogi z kurkami, niestety mam antytalent do znajdowania grzybów, dlatego muszę się posiłkować kupionymi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo Wam dziękuję za miłe komentarze.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.