- 300 g mąki koszalińskiej typ 500
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka ( rozmiar M )
- 125 ml mleka 3,2 %
- 125 ml oleju rzepakowego
- 4 łyżki dżemu truskawkowego
- Dodatkowo :
- margaryna Kasia do wysmarowania słoików
- bułka tarta
- 4 słoiki o pojemności 300 ml ( mogą być 350 ml )
- cukier puder
Wyparzone i suche słoiki wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. ( proponuję użyć 5 słoików 300 ml lub 4 o pojemności 350 ml, bo mi trochę ciasta wypłynęło ). Mąkę przemieszać widelcem z cukrem i proszkiem do pieczenia w jednej misce. Do drugiej wlać mleko, olej, dodać jajka i dżem i też widelcem wymieszać.
Do płynnych składników wsypać suche i wymieszać ale niedbale. Ciasto rozdzielić do przygotowanych słoiczków. Słoiki umieścić na dowolnej blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 - 175 stopni ( w zależności od piekarnika ) na drugi poziom od dołu i piec 30 - 35 minut. Upieczone babeczki wyjąć ze słoików ( wychodzą bez problemu ) i oprószyć cukrem pudrem.
ale świetny pomysł! nie wpadłabym na to, a to takie proste :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł, a babeczki wyglądają bardzo ciekawie
OdpowiedzUsuńrewelacyjny pomysł:)
OdpowiedzUsuńWidziałam już na kilku blogach takie babeczki w słoikach...świetny pomysł..i muszę w koncu i ja wypróbować.
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Dziękuję i polecam. W domu każdy ma słoiki i jak widać nie trzeba mieć blachy do muffinek :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, a słoiczki nie pękną ?
OdpowiedzUsuńDziękuję, a słoiki nie pękną na 100 % no chyba, że użyjemy uszkodzonych.
Usuń