piątek, 5 lipca 2013

Słoikowe babeczki truskawkowe

                                  Nie chcę tu pisać, że taki sposób na upieczenie babeczek jest mój bo akurat może ktoś już tę metodę stosował. Ja bynajmniej czegoś takiego nie spotkałam i wpadłam na pomysł aby babeczki upiec w słoikach. Ważne jest aby słoiki były proste, bo z takich zwężanych u góry lub w innych kształtach trudno byłoby je wyjąć. A z takich same wyskakują.

  • 300 g mąki koszalińskiej typ 500
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka ( rozmiar M )
  • 125 ml mleka 3,2 %
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 4 łyżki dżemu truskawkowego
  • Dodatkowo :
  • margaryna Kasia do wysmarowania słoików
  • bułka tarta
  • 4 słoiki o pojemności 300 ml ( mogą być 350 ml )
  • cukier puder
czytaj więcej :
Wyparzone i suche słoiki wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. ( proponuję użyć 5 słoików 300 ml lub 4 o pojemności 350 ml, bo mi trochę ciasta wypłynęło ). Mąkę przemieszać widelcem z cukrem i proszkiem do pieczenia w jednej misce. Do drugiej wlać mleko, olej, dodać jajka i dżem i też widelcem wymieszać.

Do płynnych składników wsypać suche i wymieszać ale niedbale. Ciasto rozdzielić do przygotowanych słoiczków. Słoiki umieścić na dowolnej blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 - 175 stopni ( w zależności od piekarnika ) na drugi poziom od dołu i piec 30 - 35 minut. Upieczone babeczki wyjąć ze słoików ( wychodzą bez problemu ) i oprószyć cukrem pudrem.

8 komentarzy:

  1. ale świetny pomysł! nie wpadłabym na to, a to takie proste :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł, a babeczki wyglądają bardzo ciekawie

    OdpowiedzUsuń
  3. Widziałam już na kilku blogach takie babeczki w słoikach...świetny pomysł..i muszę w koncu i ja wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję i polecam. W domu każdy ma słoiki i jak widać nie trzeba mieć blachy do muffinek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł, a słoiczki nie pękną ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a słoiki nie pękną na 100 % no chyba, że użyjemy uszkodzonych.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.