piątek, 31 sierpnia 2012

Gruszkowe babeczki

                       Jak pisałam wcześniej uwielbiamy babeczki. Dziś babeczki z gruszką, na mące tortowej i razowej z dodatkiem jogurtu greckiego.

 
3 gruszki ( twardawe )
250 g mąki torowej
50 g mąki żytniej typ 720
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
2 łyżki jogurtu greckiego
1/3 szk mleka
125 ml oleju
 
Piekarnik nastawić na temperaturę 175 stopni a blachę do babeczek wyłożyć foremkami lub papilotkami.
Gdy piekarnik się nagrzewa przygotować ciasto na babeczki.
Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Do jednej miski wlać olej, wbić jajko, dodać mleko i jogurt grecki i wymieszać.
Do drugiej miski wsypać obie mąki, cukier i proszek do pieczenia i wymieszać.
Następnie wrzucić pokrojone gruszki i znowu wymieszać.
Suche składniki wsypać do płynnej masy i wymieszać gęste ciasto.
Foremki napełnić ciastem i blachę wstawić do nagrzanego piekarnika.
Babeczki piec 25 minut.

5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.