niedziela, 26 sierpnia 2012

Piankowy torcik

                               Koleżanka znalazła w sieci zdjęcie fajnego ciacha z roladą w środku. Ja pokombinowałam i zrobiłam torcik piankowy właśnie z roladką. Trzeba jeszcze tę metodę dopracować, ale ogólnie efekt myślę super. A torcik pyszny i apetyczny.


Biszkopt 1:
1 jajko
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt 2:
2 jajka
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
czerwony barwnik spożywczy ( odrobina )
Masa:
1 śmietana 30 % ( 330 g )
2 serki waniliowe ( po 140 g )
2 łyżki cukru
2 galaretki o smaku kiwi
1 szk gorącej przegotowanej wody
Dodatkowo :
2 galaretki malinowe
3 szk gorącej przegotowanej wody
1,5 nektarynki
3 łyżki dżemu pomarańczowego
rurki waflowe ( ja miałam dwa rodzaje )

Torownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, ale tylko dno i wysypać bułką tartą.
Piekarnik nastawić na temperaturę 150 stopni.
Białko oddzielić od żółtka i ubić je z cukrem na sztywną pianę.
Dodać żółtko i delikatnie wymieszać.
Następnie dodać mąki i proszek do pieczenia i ręcznie wymieszać.
Masę przełożyć do tortownicy i rozprowadzić cienką warstwę.
Biszkopt piec 10 minut, po tym czasie wyjąć go z tortownicy i schłodzić.
Blaszkę do ciasta o wymiarach 23 x 33 wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z cukrem.
Żółtka wymieszać z barwnikiem i wlać do piany, po czym delikatnie wymieszać.
Wsypać mąki i proszek do pieczenia i ponownie wymieszać.
Masę przełożyć na blachę i cienko rozprowadzić po powierzchni.
Biszkopt piec 10 minut.
Po upieczeniu odwracając papierem do góry wyłożyć biszkopt na ściereczkę i zawinąć roladę a następnie wystudzić.
Szklankę wody zagotować, wsypać galaretki kiwi i dokładnie wymieszać.
Schłodzić.
Roladę odwinąć ze ściereczki, rozsmarować na biszkopcie dżem pomarańczowy i ponownie zawinąć ale w papier do pieczenia w miarę ciasno.
Śmietanę wlać do wysokiego naczynia i ubić ją z cukrem.
Następnie dodać serki waniliowe i połączyć ze sobą.
Gdy galaretka jest zimna i lekko tężejąca dodać ją do masy śmietanowej i na wolnych obrotach zmiksować masę.
Rurki waflowe przekroić na pół.
Tortownicę, w której piekł się okrągły biszkopt umyć i wyłożyć folią spożywczą.
Na dno położyć okrągły biszkopt, dookoła poukładać rurki, wyłożyć trochę masy.
Roladę odwinąć z papieru i ułożyć koliście na środku masy.
Potem wyłożyć resztę masy i wyrównać powierzchnię.
Nektarynkę umyć, usunąć pestkę i pokroić w plasterki po czym ułożyć je koliście, w środek z połówki nektaryny wyciąć spiralę i ułożyć ją jako kwiat na środku.
Całość wstawić do lodówki do stężenia.
Gdy wszystko ładnie zwiąże, w trzech szklankach przegotowanej, gorącej wody dokładnie rozrobić galaretki malinowe i schłodzić.
Gdy będą tężeć zalać nią wierzch pianki i owoce.
Piankę ponownie wstawić do lodówki do stężenia.

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.