sobota, 11 sierpnia 2012

Pierożki z jabłkami

                  Dawno ich nie piekłam, chyba trzeba będzie to powtórzyć. Pierożki robi się szybko i są smaczne.


125 g margaryny Kasia
500 g mąki pszennej
2 żółtka
50 g drożdży
1/2 szk mleka
5 łyżek cukru
2 jabłka
2 łyżki cukru pudru

Mleko lekko podgrzać i dodać do niego drożdże oraz cukier.
Rozczyn zostawić do wyrośnięcia.
Kasię stopić i ostudzić.
Mąkę wsypać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, margarynę oraz żółtka i wyrobić gładkie ciasto.
Ciasto oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia.
Umyte jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cząstki.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, po czym rozwałkować je na około 5 -6 mm.
Szklanką wycinać krążki, na brzegu kółka układać po cząstce jabłka, składać na pół i lekko docisnąć.
Pierożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 minut.
Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. oo jak ja lubie pierożki:)
    Te na słono takie gotowane tez:)
    ale te na słodko to istny raj na ziemi:)
    Pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia mojego bloga;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne :-), aż zrobiłam się głodna!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.