Pyszna zupka z kalafiorem i kapustą.
500 g kalafiora
500 g młodej kapusty
600 g młodych ziemniaków
5 młodych marchewek
1 młoda cebula
młoda zielenina: 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej natki selera
2 łyżki posiekanego pora
2 łyżki posiekanego koperku
2 kości schabowe
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka soli
2 łyżki maggi
200 ml słodkiej śmietany 18%
3 l wody
Kości umyć, zalać zimną wodą i gotować prawie do miękkości.
Kalafiora podzielić na różyczki, cebulę i kapustę pokroić w kostkę, marchew obrać, umyć i pokroić w plasterki.
Ziemniaki obrać lub oskrobać, umyć i pokroić w kostkę.
Gdy mięso na kościach jest prawie miękkie, wyjąć je z wywaru i po ostudzeniu obrać z nich mięso.
Do wywaru wrzucić wszystkie warzywa oprócz koperku i przyprawy.
Gotować warzywa do miękkości, wrzucić mięso i gotować jeszcze chwilę.
W miarę potrzeby doprawić.
Na koniec do gotowej zupy wlać zahartowaną śmietanę.
Po nalaniu zupy na talerze posypać ją świeżym koperkiem.
Zupę kalafiorową jadłam, ale w połączeniu z kapustą jeszcze nie, a może spróbuję ;)
OdpowiedzUsuń