Strony

wtorek, 4 września 2012

Bułki ślimakowe z farszem

                               I kolejny test przyprawy firmy Kotanyi uważam za udany. Do testu wykorzystałam przyprawę kuchni indyjskiej Bombay Masala. Farsz z tą przyprawą wyszedł smaczny a gotowe już bułki zniknęły w oka mgnieniu.


Farsz:
  • 350 g różnych kawałków kiełbas ( może być jeden rodzaj )
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 250 g cukinii
  • 1 opakowanie suszonych pomidorów nadziewanych serkiem w oleju
  • 200 g żółtego sera ( gouda )
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżka przyprawy Bombay Masala
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • Ciasto :
  • 1 kg mąki koszalińskiej pszennej
  • 100 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka kurkumy ( czubata )
  • 500 ml letniego mleka
  • Dodatkowo :
  • ketchup pikantny
  • 1 jajko
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować dużą miskę. Wrzucić do niej drożdże i cukier i utrzeć na płynną masę. Następnie wlać mleko, cały olej z pomidorów, dodać sól, mąkę i kurkumę i zagnieść ciasto. Oprószyć je lekko mąką i zakryć miskę ściereczką po czym odstawić do podwojenia objętości. Gdy ciasto rośnie przygotować farsz. Rozgrzać patelnię, kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć. Następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę cukinię, cebulę i paprykę oraz suszone pomidory z serkiem. Wsypać przyprawy i smażyć około 4 - minut. Na koniec do farszu zetrzeć żółty ser i wymieszać. Gdy ciasto wyrośnie wyjąć je z miski, jeszcze raz kilka razy przerobić. Walkiem do ciasta rozwałkować na duży płat. Na ciasto wyłożyć farsz, rozprowadzić go po cieście i polać ketchupem. Tak przygotowane ciasto zawinąć w roladę. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia. Roladę pokroić na 12 plastrów i ułożyć je na blaszce. Jajko wybić do miseczki, rozbełtać i posmarować nim ślimakowe bułki. Zostawić je do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki wstawić z blachą do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 30 minut. Bułki podawać na gorąco, ale na zimno też nieźle smakują.






4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.