- 250 g chorizo
- 1 czerwona papryka
- 1/2 żółtej papryki
- 250 g kalafiora
- 250 g słodkiej kapusty
- 150 g cukinii
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- 1 szk bulionu warzywnego
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szk wody do mąki
Chorizo pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki i potem
na plasterki. Cukinię pokroić w sporą kostkę i kapustę także w kostkę.
Kalafiora podzielić na różyczki a czosnek po obraniu przecisnąć przez
praskę. Obie papryki po umyciu i usunięciu gniazd nasiennych pokroić w
kostkę. Rozgrzać patelnię, wrzucić chorizo i podsmażyć bez tłuszczu bo
wytopi się z chorizo. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i
smażyć 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać wszystkie przyprawy,
podlać szklanką bulionu i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Na
koniec mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i całość zagęścić. Zagotować i
podawać np. z ugotowanym makaronem.
najfajniejsze jest takie spontaniczne kombinowanie potraw :)
OdpowiedzUsuńjest dokładnie tak, jak piszesz.
UsuńPozdrawiam :)