- 14 średnich ziemniaków
- Nadzienie :
- 250 g kiełbasy toruńskiej
- 150 chudego mięsa z wędzonego ogona ( może być wędzony boczek )
- 1 spora cebula
- 1 pomarańczowa papryka ( lub czerwona )
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 6 średnich pieczarek
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- 250 g mozzarelli w bloku
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżki oleju
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- przyprawa borowiki z ziołami do smaku
- sól morska z ziołami
Przygotować blachę z wyposażenia kuchenki i wyłożyć ją papierem do
pieczenia. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Na patelni
rozgrzać olej, kiełbasę i mięso z ogona ( bez skóry ) pokroić w kostkę,
wrzucić na patelnię i chwilę smażyć. Oczyszczona cebulę i paprykę oraz
pieczarki również pokroić w kostkę i dodać na patelnie, chwilę smażyć.
Dodać wszystkie przyprawy do smaku oprócz soli morskiej z ziołami. Farsz
wymieszać i schłodzić a do chłodnego dodać startą na tarce mozzarellę
oraz natkę i kukurydzę i wszystko wymieszać. Umyte ziemniaki przekroić
na pół i za pomocą łyżeczki lub kulkownicy wydrążyć środek tworząc
łódeczkę i ułożyć tak przygotowane ziemniaki na blasze. Oprószyć je solą
morską z ziołami. W zagłębienia powkładać farsz. Ziemniaki piec w
piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30 minut. Podawać na gorąco,
można polać ketchupem.
Ciekawe ziemniaczki, nie jestem ziemniaczaną fanką, ale takiego mogłabym zjeść. Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńPozdrawiam :)