- 8 skrzydełek z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 10 cm kawałek pora
- 4 duże dojrzałe pieczarki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki sosu chili słodko pikantnego
- 3 suszone papryczki peperoncini
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 3 szczypty granulowanego czosnku
- maggi do smaku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szk bulionu warzywnego
- 1/4 szk wody
Pora umyć i pokroić w talarki, pieczarki i paprykę oczyścić i dość grubo
pokroić. Skrzydełka umyć i poprzecinać w zgięciach ( te najcieńsze
odłożyć ). Na patelnię wlać olej, wsypać słodką paprykę i chwilkę
smażyć. Następnie wrzucić pokrojone skrzydełka i podsmażyć od czasu do
czasu mieszając. Do podsmażonych skrzydełek wrzucić pokrojone składniki
oraz dodać natkę i przyprawy i smażyć dalej jakieś 5 minut. Bulionem
zalać zawartość patelni, przykryć pokrywką i dusić do miękkości
skrzydełek. W miarę konieczności doprawić. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z
wodą i zagęścić powstały sos po czym zagotować. Podawać np. z
ugotowanym na sypko ryżem.
Hej,Ewo:
OdpowiedzUsuńTo danko-w sam raz dla mnie:-)
Uwielbiam skrzydelka i czesto je kupuje.Tu sa sprzedawane mrozone- w takich sporych torbach,bez koncowek ostrych.Czasami sa paprykowane z lekka.Bardzo dobry przepis,latwosc wykonania i przede wszystkim smak.Duzo przypraw i dodatkow,co lubie bardzo.Swietny pomysl na kolejny obiadek-Dziekuje i pozdrawiam serdecznie-Halinka-
My tak jak Ty Halinko uwielbiamy skrzydełka.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe komentarze i pozdrawiam serdecznie.
Ewa :)