Strony

czwartek, 8 listopada 2012

Skrzydełka paprykowo pieczarkowe

                                      Dziś kolejna propozycja na skrzydełka. W moim domu często one goszczą bo po prostu je lubimy. I staram się kombinować dodając różne składniki.


  • 8 skrzydełek z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 10 cm kawałek pora
  • 4 duże dojrzałe pieczarki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki sosu chili słodko pikantnego
  • 3 suszone papryczki peperoncini
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3 szczypty granulowanego czosnku
  • maggi do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szk bulionu warzywnego
  • 1/4 szk wody
 PRZYGOTOWANIE:
Pora umyć i pokroić w talarki, pieczarki i paprykę oczyścić i dość grubo pokroić. Skrzydełka umyć i poprzecinać w zgięciach ( te najcieńsze odłożyć ). Na patelnię wlać olej, wsypać słodką paprykę i chwilkę smażyć. Następnie wrzucić pokrojone skrzydełka i podsmażyć od czasu do czasu mieszając. Do podsmażonych skrzydełek wrzucić pokrojone składniki oraz dodać natkę i przyprawy i smażyć dalej jakieś 5 minut. Bulionem zalać zawartość patelni, przykryć pokrywką i dusić do miękkości skrzydełek. W miarę konieczności doprawić. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z wodą i zagęścić powstały sos po czym zagotować. Podawać np. z ugotowanym na sypko ryżem.


2 komentarze:

  1. Hej,Ewo:
    To danko-w sam raz dla mnie:-)
    Uwielbiam skrzydelka i czesto je kupuje.Tu sa sprzedawane mrozone- w takich sporych torbach,bez koncowek ostrych.Czasami sa paprykowane z lekka.Bardzo dobry przepis,latwosc wykonania i przede wszystkim smak.Duzo przypraw i dodatkow,co lubie bardzo.Swietny pomysl na kolejny obiadek-Dziekuje i pozdrawiam serdecznie-Halinka-

    OdpowiedzUsuń
  2. My tak jak Ty Halinko uwielbiamy skrzydełka.
    Dziękuję za miłe komentarze i pozdrawiam serdecznie.
    Ewa :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.