- 10 naleśników zabarwionych na niebiesko
- 300 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru
- 150 g masy krówkowej o smaku kokosowym
- 400 ml musu jabłkowego
- odrobina czerwonego barwnika spożywczego ( użyłam w żelu )
Usmażyć 10 naleśników według własnego przepisu zabarwiając ciasto na
niebiesko i wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem dodając barwnik czerwony i
podzielić na dwie części. Na talerzu lub paterze ułożyć jeden
naleśnik, posmarować go porcją musu. Następnie nałożyć drugi naleśnik i
posmarować go cienko masą krówkową. Znowu położyć kolejny naleśnik i
posmarować cienką warstwą z jednej części śmietany. I tak postępować z
kolejnymi warstwami aż wyczerpią się składniki. Drugą część śmietany
przełożyć do dekoratora i udekorować górę torcika. Gotowy torcik można
schłodzić w lodówce, ale u mnie nie zdążył się niestety schłodzić, bo od
razu został zjedzony.
Hej,Ewo:
OdpowiedzUsuńNiesamowity jest ten Twoj nalesnikowy torcik.Fantastyczne kolory i cenna pomyslowosc.Mysle,ze degustacja tez wypadla pozytywnie:-)
Nigdy nie probowalam takiej kulinarnej sztuczki,ale widzialam kiedys rzecz podobna na Yahoo,w dziale kulinarnym.
-Usciski-Halinka-
Dziękuję Halinko i pozdrawiam. A torcik był pyszny :)
UsuńPomysłowo! :)
OdpowiedzUsuń