- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek mąki pszennej typ 500
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki suszonej skórki cytrynowej ( drobno krojonej )
- 16 g cukru waniliowego
- 1/2 szk cukru
- 4 jabłka
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka cukru brązowego
- Dodatkowo :
- margaryna do wysmarowania formy
- bułka tarta do wysypania formy
- Lukier :
- 1/2 szk cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- odrobina czerwonego barwnika spożywczego
- biała posypka do ciast
- PRZYGOTOWANIE:
Jajka prosto z lodówki oddzielić,białka i żółtka osobno.W robocie z końcówką do ubijania piany ubić ją, następnie dodać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać aż piana będzie bardzo sztywna. Potem zmniejszyć obroty i dodać żółtka i delikatnie je połączyć a po chwili wsypać skórkę cytrynową. Obie mąki przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia. Robot nastawić na najmniejsze obroty i nadal miksując dodawać po jednej łyżce mąki i mieszać aż się połączą. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką po czym wylać ciasto. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne specjalnym nożykiem i przeciąć je na połówki. Włożyć je do miski, dodać cynamon, brązowy cukier i mąkę i przemieszać aby sypkie składniki oblepiły jabłka. Trzy jabłka ułożyć w cieście koliście a jedno w środku. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 minut.Po upieczeniu ciasto wystudzić. Składniki na lukier umieścić w miseczce i połączyć ze sobą mieszając. Lukrem polać ciasto i na koniec posypać posypką.
środa, 12 grudnia 2012
Cytrynowo jabłkowy biszkopt z cynamonem
Ciasto na szybko, ciasto bardzo proste. Taki zwykły biszkopt z jabłkami i nutą cynamonu i cytryny. Do herbatki lub kawki w sam raz.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.