1,5 kg fileta z łososia ze skórą
1 kostka masła
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego świeżego majeranku
sól
pieprz
olej do smażenia
1 kostka masła
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego świeżego majeranku
sól
pieprz
olej do smażenia
przygotowanie :
Filet z łososia umyć, osuszyć i pokroić na 8 części.
Masło wyłożyć z lodówki aby zmiękło.
Filet posolić, odstawić na 30 minut.
W międzyczasie gdy masło jest miękkie dodać do niego zioła i dokładnie wymieszać.
Uformować w kostkę i ponownie wstawić do lodówki.
Pokrojone filety podsmażyć na oleju skórą do dołu.
Podsmażone łososie ułożyć na blaszce do pieczenia skórą do dołu, popieprzyć i na wierzch położyć po kawałku ziołowego masła.
Tak przygotowane filety zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.
Masło wyłożyć z lodówki aby zmiękło.
Filet posolić, odstawić na 30 minut.
W międzyczasie gdy masło jest miękkie dodać do niego zioła i dokładnie wymieszać.
Uformować w kostkę i ponownie wstawić do lodówki.
Pokrojone filety podsmażyć na oleju skórą do dołu.
Podsmażone łososie ułożyć na blaszce do pieczenia skórą do dołu, popieprzyć i na wierzch położyć po kawałku ziołowego masła.
Tak przygotowane filety zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.
Oj Ewcia, ale smaka robisz, a ja nie mam czasu na obiad;D
OdpowiedzUsuńKochana my dosłownie przed chwilą obiad zjedliśmy. Uroki przygotowań świątecznych :)
Usuńświetny przepis na świąteczną rybkę. Ja w tym roku planuję karpia zastąpić łososiem, którego uwielbiam!
OdpowiedzUsuń