Strony

sobota, 22 grudnia 2012

Łosoś w ziołach

                           Tak przygotowany łosoś jest smaczny i soczysty. Masełko ziołowe nadaje mu fajnego ziołowego aromatu i smaku. Najlepsze są oczywiście świeże zioła.


1,5 kg fileta z łososia ze skórą
1 kostka masła
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego świeżego majeranku
sól
pieprz
olej do smażenia

przygotowanie :
Filet z łososia umyć, osuszyć i pokroić na 8 części.
Masło wyłożyć z lodówki aby zmiękło.
Filet posolić, odstawić na 30 minut.
W międzyczasie gdy masło jest miękkie dodać do niego zioła i dokładnie wymieszać.
Uformować w kostkę i ponownie wstawić do lodówki.
Pokrojone filety podsmażyć na oleju skórą do dołu.
Podsmażone łososie ułożyć na blaszce do pieczenia skórą do dołu, popieprzyć i na wierzch położyć po kawałku ziołowego masła.
Tak przygotowane filety zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.

3 komentarze:

  1. Oj Ewcia, ale smaka robisz, a ja nie mam czasu na obiad;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana my dosłownie przed chwilą obiad zjedliśmy. Uroki przygotowań świątecznych :)

      Usuń
  2. świetny przepis na świąteczną rybkę. Ja w tym roku planuję karpia zastąpić łososiem, którego uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.