Strony

sobota, 22 grudnia 2012

Sernik gotowany

                       A teraz coś dla lubiących serniki a nie lubiących piec czyli sernik gotowany. Sernik jest łatwy do zrobienia, nie ma ryzyka że się nie uda. Oczywiście masy trzeba pilnować aby się nie przypaliła, ale każdy sobie z taką wersją poradzi. Smakuje jak prawdziwy sernik - jest smaczny.


1 kg mielonego półtłustego twarogu
4 jajka
1 szczypta soli
2 łyżki domowego cukru waniliowego
1/2 szk cukru pudru
1/2 szk cukru
200 g masła
1 budyń waniliowy
1/2 szk mleka
500 g herbatników typu petitki
Polewa :
50 g masła
4 łyżki mleka
1/2 szk cukru
1 czubata łyżka kakao
70 g mlecznej czekolady
Dodatkowo :
biała posypka do ciast
kolorowa posypka do ciast

Przygotować wszystkie składniki na sernik, blachę do ciast o wymiarach 23 x 33 cm, oraz niezbędne naczynia.
Białka oddzielić od żółtek i umieścić osobno w miskach.
Do żółtek wsypać oba cukry i cukier waniliowy, dodać masło o pokojowej temperaturze i dobrze utrzeć.
Następnie dodawać porcjami twaróg i dokładnie utrzeć masę serową.
Białka dokładnie ubić z solą na sztywną pianę po czym dodać ją do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Masę serową przełożyć do garnka, włączyć ogień i zagotować od czasu do czasu mieszając aby się nie przypaliło.
W mleku wymieszać budyń i wlać do gotującej się masy serowej, energicznie mieszać i zagotować.
Blaszkę dno blaszki wyłożyć podwójną warstwą ciastek, wylać połowę masy, wyrównać i ułożyć jedną warstwę herbatników.
Na herbatniki wylać resztę masy, wyrównać powierzchnię i wyłożyć ostatnią warstwę herbatników.
Sernik zostawić do wystudzenia.
W rondelku umieścić składniki polewy i podgrzewając oraz mieszając doprowadzić do wrzenia.
Polewę lekko przestudzić i wylać ją na sernik.
Na koniec posypać dowolnie posypką i po schłodzeniu polewy na serniki wstawić blachę z zawartością do całkowitego ścięcia się sernika.
Kroić między ciastkami.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.