- 1 łyżeczka drożdży instant
- 2/3 szk zakwasu żytniego
- 75 g chrupek zbożowych naturalnych z wysokim błonnikiem
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 100 g nasion słonecznika
- 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 600 g mąki pszennej typ 500
- 250 g mąki żytniej typ 720
- 1 l letniej wody
- 4 łyżki oleju
Z nasion słonecznika odłożyć około 2 łyżki do posypania wierzchu chleba.
Do dużej miski wlać wodę, zakwas, dodać drożdże oraz cukier i
wymieszać. Chrupki zmiksować ale zostawić widoczne grudki. Do płynnej
masy wsypać wszystkie mąki, zmiksowane chrupki i słonecznik, sól oraz
olej i drewnianą łyżką wyrobić chwilę ciasto. Następnie dalej wyrabiać
dłońmi aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto wyrównać, oprószyć mąką i
zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia pamiętając o przykryciu miski
ściereczką. Po podwojeniu swojej objętości ciasto ponownie chwilę
wyrobić. Foremki keksowe o standardowych wymiarach posmarować olejem i
wysypać mąką. Ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć je do foremek,
wyrównać powierzchnię zwilżoną w wodzie dłonią i posypać odłożonym
słonecznikiem. Tak przygotowane foremki z ciastem zakryć ściereczką i
zostawić do ponownego wyrośnięcia. Po wyrośnięciu piec chleby w
piekarniku nagrzanym do 200 stopni 50 - 55 minut. Upieczone wyjąć na
kratkę i wystudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.