Strony

sobota, 5 stycznia 2013

Ciasto kakaowo serowo mandarynkowe

                                     Ciasto godne polecenia. Jest proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i mięciutkie przez kilka dni. Jak ktoś się uprze to może zamiast mandarynek użyć pomarańcze lub grapefruit a nawet cytrynę. Każdy chwyt dozwolony.

  • Masa kakaowa
  • 3 jajka
  • 1/2 szk cukru
  • 1 łyżka kakao naturalnego
  • 2 łyżki kakao rozpuszczalnego
  • 1/2 szk oleju
  • 3 łyżki konfitury jeżynowej z brandy
  • 1 szk mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szk mąki pszennej typ 500
  • Masa serowa
  • 2 jajka
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 5 łyżek cukru
  • 1/3 kostki margaryny ( o wadze 250 g )
  • 1 kostka twarogu półtłustego ( 300 g )
  • Dodatkowo
  • 4 mandarynki
  • cukier puder do posypania
 PRZYGOTOWANIE:
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować margaryną i wysypać mąką. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Przygotować masę kakaową umieszczając wszystkie składniki i za pomocą miksera połączyć składniki. Masę wylać do tortownicy. W drugiej misce przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek. Margarynę stopić i ostudzić. Twaróg wrzucić do miski, dodać cukier i żółtka i utrzeć. Następnie dodać budyń i chwilę miksować. Potem wlać margarynę i dalej miksować aż wszystko się połączy. W innym naczyniu ubić na sztywno pianę z białek, dodać ją do masy serowej i bardzo delikatnie najlepiej łyżką połączyć. Masę dowolnie układać na ciemnym cieście ( ja robię kleksy łyżką ). Mandarynki obrać, podzielić na cząstki i powciskać w kleksy serowe. Tak przygotowaną formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 45-50 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu na jakieś 5 minut zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami po czym wyjąć z tortownicy i wystudzić. Po ostygnięciu posypać ciasto cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. Pięknie wygląda, bardzo ciekawe i myślę, że pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis brzmi nieźle, ale jeśli chodzi o czytanie bloga, trochę przeszkadza to, że nie można niczego skopiować. Nie chodzi o to, że skopiuje twoje zdjęcie i wsadzę na bloga, ale chciałabym skopiować tekst i zapisać na dysku, wypróbować, a dopiero potem wpisać do zeszytu. Tymczasem z twojego bloga wszystko trzeba przepisać. Nie mogę też otworzyć sobie bardziej interesujących wpisów w nowej karcie, kontynuując oglądanie bloga. Dlatego rezygnuje z przeglądania bloga po dwóch stronach. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdaję sobie sprawę z tego, że opcja zablokowania kopiowania jest uciążliwa, ale jak na razie tak jest i będzie. Według mnie jeżeli komuś coś naprawdę się spodoba, to nie będzie dla niego problemem aby sobie przepis spisać. Blokada jest właśnie na nieuczciwych, którzy właśnie kopiują cudze i między innymi biorą udział w różnych konkursach. Nie piszę tu oczywiście, że wszyscy są nieuczciwi. Ale na chwilę obecną tak jest.
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.