- 100 g mlecznej czekolady
- Nadzienie :
- 2 wafle ryżowe w czekoladzie
- 3 łyżki słodkiej śmietanki 30 %
- 1 duża łyżka roztopionej czekolady
- Dodatkowo :
- biała posypka do ciast
Wafle ryżowe zmiksować. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej stawiając
mniejszy garnek na drugi z wodą, ale nie powinien ten z czekoladą
dotykać wody. Foremkę silikonową wysmarować pędzelkiem maczając go w
płynnej czekoladzie i wstawić foremkę do lodówki aby masa stężała. Po
kilku minutach wyjąć foremkę i znowu wysmarować warstwę czekolady po
czym znowu wstawić do lodówki. Znowu odczekać kilka minut i znowu
posmarować foremkę czekoladą. W każde wgłębienie wsypać odrobinę białej
posypki i znowu forma powinna znaleźć się na kilka minut w lodówce.
Teraz przygotować nadzienie : zmiksowane wafle przesypać do miseczki,
wlać śmietankę i czekoladę i wymieszać masę. Z masy formować tyle
kuleczek ile jest otworów w formie ( u mnie 15 ). Gdy czekolada w
foremkach się schłodzi powkładać w otwory kuleczki nadzienia lekko
dociskając aby nadzienie przylegało do ścianek foremek. Na koniec zalać
nadzienie płynną czekoladą i wstawić foremkę z pralinkami do lodówki na
co najmniej 30 minut aby wszystko ładnie się schłodziło.
O, fajne połączenie;) Ja wczoraj też eksperymentowałam z czekoladkami:):)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAle fajowe pralinki :))))
OdpowiedzUsuń