Strony

niedziela, 20 stycznia 2013

Racuchy z mintaja

                                Wczoraj na FB poproszono mnie o przepis na racuchy z mintaja. Co prawda w kolejce czekają inne przepisy, ale obiecałam że dziś będzie. I właśnie spełniam obietnicę. Tak więc zainteresowanych zapraszam do lektury.

  • 500 g fileta z mintaja ( po rozmrożeniu )
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 4 łyżki mąki
  • 1/2 szk mleka 3,2%
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki posiekanego koperku ( użyłam mrożony )
  • 3 jajka
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • papryka ostra do smaku
  • olej do smażenia
  PRZYGOTOWANIE:
Filety po rozmrożeniu umyć i osuszyć po czym pokroić w sporą kostkę i wrzucić do miski. Cebulę i paprykę obrać i po umyciu również pokroić w kostkę ale drobniej niż rybę. Także te składniki dodać do ryby a także koperek, jajka, mleko, mąkę i przyprawy i wymieszać masę rybną. Następnie dodać kaszę mannę i znowu wmieszać masę a w razie potrzeby jeszcze doprawić. Patelnię rozgrzać, wlać olej i tym razem rozgrzać olej. Na gorący tłuszcz kłaść porcje masy rybnej formując w miarę okrągłe placuszki. Smażyć za złoto brązowy kolor z obu stron. Racuchy podawać najlepiej z surówką z kiszonej kapusty i frytkami bądź pieczonymi ziemniakami.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam ryby a szczególnie mintaja, dorsza i morszczuka. Dobry pomysł z krojeniem w kostkę . Smak ryby pozostanie , racuchy będą doskonałe . Dla mnie super - pozdrawiam Ewa :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.