- 500 g fileta z mintaja ( po rozmrożeniu )
- 5 łyżek kaszy manny
- 4 łyżki mąki
- 1/2 szk mleka 3,2%
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżki posiekanego koperku ( użyłam mrożony )
- 3 jajka
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- papryka ostra do smaku
- olej do smażenia
Filety po rozmrożeniu umyć i osuszyć po czym pokroić w sporą kostkę i
wrzucić do miski. Cebulę i paprykę obrać i po umyciu również pokroić w
kostkę ale drobniej niż rybę. Także te składniki dodać do ryby a także
koperek, jajka, mleko, mąkę i przyprawy i wymieszać masę rybną.
Następnie dodać kaszę mannę i znowu wmieszać masę a w razie potrzeby
jeszcze doprawić. Patelnię rozgrzać, wlać olej i tym razem rozgrzać
olej. Na gorący tłuszcz kłaść porcje masy rybnej formując w miarę
okrągłe placuszki. Smażyć za złoto brązowy kolor z obu stron. Racuchy
podawać najlepiej z surówką z kiszonej kapusty i frytkami bądź
pieczonymi ziemniakami.
Uwielbiam ryby a szczególnie mintaja, dorsza i morszczuka. Dobry pomysł z krojeniem w kostkę . Smak ryby pozostanie , racuchy będą doskonałe . Dla mnie super - pozdrawiam Ewa :)
OdpowiedzUsuń