- 5 jajek
- 1 szk cukru
- 250 g margaryny Kasia
- 300 g mąki pszennej typ 500
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 łyżek mleka 3,2%
- 1 saszetka czekolady na gorąco ( proszek )
- 2 łyżki budyniu śmietankowego
- cukier puder do posypania
- kakao rozpuszczalne do posypania
Margarynę o pokojowej temperaturze utrzeć z cukrem. Potem dodawać po
jednym jajku i dalej ucierać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i
dodać do masy na dwa razy i wymieszać ciasto ( będzie dość gęste ).
Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać czekoladę i 4 łyżki
mleka, a do drugiej budyń i 4 łyżki mleka i wymieszać oba ciasta.
Tortownice o średnicy 23 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.
Ciasto kłaść na przemian kolorami po jednej łyżce jedną warstwę, a potem
drugą warstwę. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez
40-45 minut. Po upieczeniu babki i lekkim przestudzeniu posypać cukrem
pudrem i kakao.
tak wygląda ułożenie ciasta w tortownicy |
Ja też lubie takie babki:)
OdpowiedzUsuńtakie babki są najlepsze :)
UsuńSmacznie :))
OdpowiedzUsuńzapraszamy do nas!
zaglądam do Was, zaglądam :)
Usuń