czwartek, 21 lutego 2013

Pudliszkowa - bazyliowa

                   Kilka dni temu na stronie http://www.gotujmy.pl/ odbył się konkurs Skoncentruj się na smaku. Zadanie konkursowe polegało na ugotowaniu dwóch zup z użyciem koncentratów firmy Pudliszki. Miała być to zupa na poniedziałek i zupa na czwartek. Ku mojemu zaskoczeniu i radości moje zupy zajęły drugie miejsce. Pierwsza zupa to Pudliszkowa -  bazyliowa a druga Pudliszkowa -  serowa z klopsikami, którą dodam w osobnym poście.
A nagrodą jest waza do zupy firmy Villeroy&Boch.


  • 1 l zimnej wody
  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 100 g koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • zioła włoskie do smaku
  • Dodatkowo :
  • włoskie paluszki chlebowe z czosnkiem
 PRZYGOTOWANIE:
Skrzydełka umyć a warzywa obrać i także umyć. Wodę wlać do garnka, włożyć skrzydełka i zagotować. Dodać warzywa i gotować na małym ogniu prawie do miękkości. Następnie do drugiego garnka przełożyć warzywa i skrzydełka i przelać wywar przez sitko. Dodać koncentrat i przyprawy a bazylię rozetrzeć w dłoniach i także wsypać do zupy. Zupę dokładnie wymieszać aż koncentrat się rozpuści. Dalej gotować aż warzywa będą miękkie. Za pomocą blendera zmiksować wszystkie warzywa w zupie. ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Gotową zupę nalewać na talerze i podawać z paluszkami chlebowymi.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.