piątek, 5 kwietnia 2013

Gulasz wieprzowo - warzywny do makaronu

                            Gulasz na obiad zawsze smakuje. A taki z dodatkiem warzyw i makaronem to po prostu pyszota. Na dodatek jak zima nie odpuszcza to mamy super propozycję na rozgrzewkę na te zimne dni.

  • 500 g mięsa gulaszowego wieprzowego
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 150 g kapusty pekińskiej
  • 8 małych pieczarek
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • sól do smaku
  • czarny pieprz do smaku
  • kucharek w płynie do smaku
  • ostra papryka do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łyżki oleju
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

czytaj więcej :

Mięso umyć i jeśli są duże kawałki pokroić na mniejsze. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć. Szpinak umyć i posiekać, cebulę obrać i po umyciu pokroić w grubą kostkę. Następnie oczyścić pieczarki i także pokroić na kawałki. Marchew obrać, umyć i pokroić w plastry. Fasolę opłukać i odsączyć na sitku a kapustę pokroić w kostkę. Gdy mięso się podsmaży dodać cebulę i zeszklić ją. Potem dodać pieczarki, kapustę, marchew i dalej smażyć przez jakieś 5 minut. Zawartość patelni zalać bulionem, dodać przyprawy i dusić wszystko pod przykryciem do miękkości mięsa. Na koniec dodać fasolę i posiekany szpinak. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Gotowy gulasz zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody i zagotować. Gulasz podawać np. z makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.