- 500 g mąki pszennej typ 500
- 125 g margaryny Kasia
- 5 łyżek cukru
- 1 szk mleka 3,2%
- 50 g świeżych drożdży
- 2 żółtka
- Kruszonka :
- 150 g mąki pszennej typ 500
- 75 g margaryny Kasia
- 75 g cukru
- czytaj więcej :
-
Do rondelka wlać mleko i podgrzać je. Wkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki i cukru i lekko wymieszać. Zaczyn zostawić do wyrośnięcia. Margarynę roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać do miski, zrobić w mące dołek i dodać żółtka, resztę cukru oraz wyrośnięty zaczyn. Wszystko połączyć drewnianą łyżką i dodać margarynę i ręcznie wyrobić ciasto. W misce lekko je oprószyć mąką, zakryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrasta połączyć rękoma składniki kruszonki i wstawić ją do lodówki. Po wyrośnięciu ciasta ponownie je wyrobić i rozwałkować na nie za cienki placek. Za pomocą foremki w kształcie okręgu wycinać kółka ( u mnie wyszło 6 dużych kółek ). Układać je na blasze z wyposażenia kuchenki wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Kółka można posmarować rozmąconym w mleku żółtkiem. Na kółka rozłożyć przygotowaną kruszonkę i zostawić bułki do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20-25 minut. Po upieczeniu przestudzić i zajadać.
sobota, 25 maja 2013
Drożdżówki z kruszonką
Domowe drożdżówki z dużą ilością kruszonki to chyba najlepsze co może być. Do tego kubek gorącej herbaty czy mleka zwłaszcza w zimne dni to już starczy nam za wszystkie smutki lub zły dzień.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.