- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 125 g serka mascarpone
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka cukru
- 300 ml mleka 3,2%
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżki błyskawicznej kaszy manny
- migdały w słupach do dekoracji
- kandyzowane wiśnie do dekoracji
Mleko zagotować z masłem i cukrem. Wsypać kaszkę mannę i energicznie
mieszając aby nie było grudek i gotować 2-3 minuty. Do trzech pucharków
lub kieliszków rozdzielić kaszkę i przestudzić. Czekolady rozpuścić w
kąpieli wodnej i lekko schłodzić. Serek mascarpone, jogurt i cukier
zmiksować w miseczce. Następnie dodać płynną czekoladę i wymieszać z
masą serowo jogurtową. Gotowy mus rozdzielić i wyłożyć na kaszkę. Na
koniec deser udekorować słupkami migdałów i wiśniami kandyzowanymi.
Gotowy deser schłodzić około 30 minut w lodówce.
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńCudne deserki, pięknie podane. Az chce się jeść :-)
OdpowiedzUsuń