piątek, 14 czerwca 2013

Filet w piegowatej panierce

                             Taki filet fajnie się prezentuje, ale i jest zdrowy. Panierka ma dodatek siemienia lnianego, które jest zdrowe. Jednym słowem fajna i zdrowa odmiana.

  • 6 małych pojedynczych filetów z kurczaka
  • 2 jaka
  • 2 łyżki majonezu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • Panierka :
  • 1,5 szk płatków kukurydzianych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Dodatkowo :
  • olej do smażenia
  • mąka do obtaczania
  •  czytaj więcej :
  •  
    Filety umyć i jeśli są za grube rozciąć. Każdy z filetów oprószyć solą i odstawić na 10 minut. Jajka rozmieszać z majonezem dodając sól i pieprz. W rozdrabniaczu umieścić płatki kukurydziane i siemię lniane i zmiksować. Siemię będzie tylko lekko zmiksowane i widoczne będą ziarenka. Do siemienia i płatków wsypać bułkę tartą i wymieszać panierkę. Na patelni rozgrzać olej. Każdy filet obtoczyć w mące a następnie zanurzyć w majonezowym jajku i panierować w panierce. Kotlety smażyć na złoto brązowy kolor z obu stron. Podawać np. z ziemniakami i surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.