- 6 małych pojedynczych filetów z kurczaka
- 2 jaka
- 2 łyżki majonezu
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- Panierka :
- 1,5 szk płatków kukurydzianych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki bułki tartej
- Dodatkowo :
- olej do smażenia
- mąka do obtaczania
- czytaj więcej :
- Filety umyć i jeśli są za grube rozciąć. Każdy z filetów oprószyć solą i odstawić na 10 minut. Jajka rozmieszać z majonezem dodając sól i pieprz. W rozdrabniaczu umieścić płatki kukurydziane i siemię lniane i zmiksować. Siemię będzie tylko lekko zmiksowane i widoczne będą ziarenka. Do siemienia i płatków wsypać bułkę tartą i wymieszać panierkę. Na patelni rozgrzać olej. Każdy filet obtoczyć w mące a następnie zanurzyć w majonezowym jajku i panierować w panierce. Kotlety smażyć na złoto brązowy kolor z obu stron. Podawać np. z ziemniakami i surówką.
piątek, 14 czerwca 2013
Filet w piegowatej panierce
Taki filet fajnie się prezentuje, ale i jest zdrowy. Panierka ma dodatek siemienia lnianego, które jest zdrowe. Jednym słowem fajna i zdrowa odmiana.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.