- Ciasto :
- 500 g mąki pszennej + do podsypywania
- 1 szk gorącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- Farsz :
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1/3 bakłażana
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1 łyżka przyprawy Małgosi ( przyprawa wspomaga pracę jelit )
- kilka łyżek oleju
czytaj więcej :
Wszystkie składniki farszu pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Potem
wyłączyć ogień pod patelnią i dodać przyprawy po czym wymieszać farsz.
Po kilku minutach sprawdzić czy jeszcze nie trzeba doprawić. Z mąki,
soli i wody zagnieść elastyczne ciasto. Porcjami wałkować ciasto na
cienkie placki i wycinać szklanką kółka. Na każdy krążek kłaść małe
porcje farszu i zlepiać pierogi. Układać je na ściereczce. Gdy pierogi
będą polepione zagotować wodę, potem ją posolić i znowu zagotować. Na
wrzątek kłaść pierogi i gotować kilka minut od momentu wypłynięcia.
Wyjmować łyżka cedzakową i lekko skropić olejem. Pierogi podsmażyć na
patelni z obu stron i podawać z surówka.
A cóż to za przyprawa "Małgosi",pierwsze słyszę.Pierożki bardzo apetyczne.
OdpowiedzUsuńAlinko ja te przyprawę dostałam do testów. Ale jest świetna i reguluje pracę jelit.
Usuńpierożki wyglądają apetycznie
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Co mi w duszy gra
Dziękuję, są pyszne :)
Usuń