- 500 g łopatki wieprzowej
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 150 g kapusty pekińskiej
- 1 szk rzeżuchy ( objętościowo )
- 2 jajka
- 1/3 szk wody
- 3 łyżki bułki tartej
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- Dodatkowo :
- olej do smażenia
- bułka tarta do panierowania
czytaj więcej :
Mięso umyć i pokroić na kawałki. Marchew i cebulę obrać i umyć, kapustę
pokroić na kawałki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W maszynce
do mięsa na grubym sitku zmielić mięso razem z cebulą i marchewką a
także kapustą pekińską. Do zmielonych składników dodać czosnek,
rzeżuchę, jajka oraz pozostałe składniki oraz przyprawy i wyrobić masę. Z
przygotowanej masy formować okrągłe kotlety, panierować w bułce tartej i
smażyć z obu stron na złoto brązowy kolor. Podawać gorące z surówką i
ziemniakami.
bardzo ciekawy pomysł mielone:)
OdpowiedzUsuńmielone pyszne!
OdpowiedzUsuńDziękuję Ciasteczko i Karmeli-itka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)