- 400 g truskawek
- 2 wiejskie jajka
- 1,5 szk mleka 3,2%
- 10 g świeżych drożdży
- 250 g mąki pszennej typ 500
- 1 łyżka cukru
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Drożdże rozmieszać na płynną masę z cukrem. Dodać mleko o pokojowej
temperaturze, wbić jajka i wymieszać. Następnie dodać mąkę i wyrobić
ciasto na gładką bez grudek konsystencję. Truskawki umyć, odszypułkować i
odcedzić z nadmiaru wody na sicie. Potem pokroić je na kawałki i
wrzucić do ciasta. Za pomocą łyżki delikatnie wymieszać ciasto z
truskawkami i odstawić do lekkiego podrośnięcia. Gotowe ciasto kłaść na
patelnie z rozgrzanym olejem na złoty kolor z obu stron. Usmażone
racuchy odsączyć na ręczniku papierowym a na koniec ułożyć na talerze i
posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam racuchy, a takie z truskawkami muszą być jeszcze pyszniejsze ;)
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem z truskawkami najlepsze :)
UsuńWygladaja bardzo apetycznie ;) musze sprobowac ;)
OdpowiedzUsuń