Strony

niedziela, 30 czerwca 2013

Rolmopsy

                          Takie domowe rolmopsy super sprawdzą się na różne okazje, zwłaszcza dla Panów na zagryzkę. Ale ja lubię takie rolmopsy zjeść bez okazji. Bo ja śledzie w każdej postaci uwielbiam i już.

  • 4 solone śledzie
  • Zalewa :
  • 3,5 szk wody
  • 1 szk octu 10%
  • 1 łyżeczka białej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistego
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • Dodatki :
  • 8 pasków ogórka konserwowego
  • 8 pasków marchewki
  • 8 półplasterków cebuli
  • musztarda sarepska
czytaj więcej :
Śledzie wypatroszyć i wyfiletować, skórę zostawić ( uzyskamy 8 filetów ). Płaty śledziowe zalać zimną wodą i moczyć kilka godzin. Gdy śledzie się wymoczą ugotować zalewę. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać przyprawy oraz obraną i pokrojoną marchew i cebulę. Zalewę gotować 5 minut. Śledzie wyjąć z wody, każdy z nich na stronie bez skóry posmarować cienko musztardą, na węższym końcu ułożyć marchew, cebulę i ogórka i zawinąć w roladę. Rolmopsa spiąć wykałaczką. Tak przygotowane rolmopsy ułożyć ciasno w garnku lub misce i zalać jeszcze ciepłą zalewą razem. Tak zrobione rolmopsy wystudzić, zakryć pokrywką i wstawić do lodówki na dwa lub trzy dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.