- 3 dojrzałe banany
- 1/3 szk oleju rzepakowego
- 3/4 szk cukru brązowego
- 1/2 szk maku mielonego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 szk mąki pszennej typ 500
- 100 g mieszanki kandyzowanych skórek
- Lukier :
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- kolorowa posypka do ciast
Jajka ubić z brązowym cukrem. Wlać olej i dodać jajka i ponownie
wymieszać. Banany obrać, pokroić w plastry i dalej chwile mieszać za
pomocą miksera, ale trochę aby plastry się rozdrobniły. Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia do miski, dodać mak i wymieszać na małych
obrotach. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej
papierem do pieczenia. Ciasto piec około 45 minut w 175 stopniach.
Sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Gotowe ciasto wyjąć z blaszki i
przestudzić na kratce. Cukier wymieszać z sokiem z cytryny i dowolnie
polać lukrem ciasto po czym posypać posypką.
Bardzo fajne ciasto,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńfajnie wygląda:)
OdpowiedzUsuń