sobota, 29 czerwca 2013

Bananomakowiec

                                To ciasto to totalny eksperyment. Muszę przyznać, że smaczny eksperyment. Ciasto jest wilgotne i puszyste czyli tak jak lubię. Ekspresowe, smaczne i niedrogie ciasto.

  • 3 dojrzałe banany
  • 1/3 szk oleju rzepakowego
  • 3/4 szk cukru brązowego
  • 1/2 szk maku mielonego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szk mąki pszennej typ 500
  • 100 g mieszanki kandyzowanych skórek
  • Lukier :
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kolorowa posypka do ciast
czytaj więcej :
Jajka ubić z brązowym cukrem. Wlać olej i dodać jajka i ponownie wymieszać. Banany obrać, pokroić w plastry i dalej chwile mieszać za pomocą miksera, ale trochę aby plastry się rozdrobniły. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, dodać mak i wymieszać na małych obrotach. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec około 45 minut w 175 stopniach. Sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Gotowe ciasto wyjąć z blaszki i przestudzić na kratce. Cukier wymieszać z sokiem z cytryny i dowolnie polać lukrem ciasto po czym posypać posypką. 
 

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.