- 4 solone śledzie
- Zalewa :
- 3,5 szk wody
- 1 szk octu 10%
- 1 łyżeczka białej gorczycy
- 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistego
- sól do smaku
- cukier do smaku
- 2 liście laurowe
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- Dodatki :
- 8 pasków ogórka konserwowego
- 8 pasków marchewki
- 8 półplasterków cebuli
- musztarda sarepska
Śledzie wypatroszyć i wyfiletować, skórę zostawić ( uzyskamy 8 filetów
). Płaty śledziowe zalać zimną wodą i moczyć kilka godzin. Gdy śledzie
się wymoczą ugotować zalewę. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać przyprawy
oraz obraną i pokrojoną marchew i cebulę. Zalewę gotować 5 minut.
Śledzie wyjąć z wody, każdy z nich na stronie bez skóry posmarować
cienko musztardą, na węższym końcu ułożyć marchew, cebulę i ogórka i
zawinąć w roladę. Rolmopsa spiąć wykałaczką. Tak przygotowane rolmopsy
ułożyć ciasno w garnku lub misce i zalać jeszcze ciepłą zalewą razem.
Tak zrobione rolmopsy wystudzić, zakryć pokrywką i wstawić do lodówki na
dwa lub trzy dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.