- 8 udźców z kurczaka
- sól do smaku
- 1 łyżka płatków suszonych papryki
- 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
- 1 łyżeczka czerwonej ostrej czubrycy
Udźce dokładnie umyć, posolić i chwilę masować. Naczynie żaroodporne
wysmarować masłem lub margaryną i ułożyć na jego dnie posolone udźce.
Wierzch udźców obsypać przyprawami i tak przygotowane odstawić na dwie
godziny. Po tym czasie naczynie zakryć pokrywką i wstawić je do
piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Po tym czasie
zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze kolejne 20 minut. Na
5 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę aby ze skóry zrobiła się
skorupka. Gorące udźce podawać z dowolnymi dodatkami. takie udźce
świetnie smakują także jako przekąska na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.