- 1 kg mąki pszennej typ 500
- 500 ml mleka 3,2%
- 1/3 szk oleju
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 65 g świeżych drożdży
- Sos :
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego z bazylią
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego z czosnkiem
- sól himalajska do smaku
- 1/4 przegotowanej zimnej wody
- Dodatki :
- 450 g różnych kiełbas
- 350 g pieczarek
- 2 cebule
- 350 g mozzarelli w bloku
- 1 łyżka ziół włoskich
- 1 łyżka płatków czerwonej papryki
- 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
- 1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mleko lekko podgrzać i wlać do drożdży. Dodać olej, sól i mąkę i wyrobić ciasto. Ciasto zakryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie wymieszać składniki sosu, a potem przygotować pieczarki, cebulę i kiełbasę. Cebule obrać, umyć i pokroić w piórka, kiełbasę pokroić na paski a pieczarki pokroić po oczyszczeniu w plastry. Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki wrzucić do miski dodać przyprawy i wymieszać farsz. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrobić i podzielić na 8 kawałków. Z każdego z nich uformować w miarę równe kółka i układać je na dwóch blachach z wyposażenia kuchenki wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy krążek ciasta posmarować przygotowanym sosem i rozłożyć farsz dość grubą warstwą. Tak przygotowane pizze zostawić aby ciasto lekko podrosło. Pizze piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut. Podawać gorące, można polać ketchupem.
konkretnie sycąca pizza:)
OdpowiedzUsuńO tak, sycąca :)
OdpowiedzUsuń