- 1 kg truskawek
- 3/4 szk suszonej żurawiny
- 1/2 szk płatków migdałowych
- 1/2 szk cukru żelującego
- 1/2 szk cukru białego
Truskawki umyć, wrzucić do garnka i gotować 5 minut. Po tym czasie dodać
cukier żelujący i cukier biały i od czasu do czasu mieszając gotować 30
minut. Następnie dodać żurawinę i dalej gotować ( smażyć ) dalsze 15
minut. Na koniec dodać płatki migdałowe i smażyć dżem następne 15 - 20
minut. Gorącym dżemem napełnić wyparzone słoiczki ( u mnie 3 po 300 ml )
i szybko zakręcić. Jeżeli dżem będzie zużyty w szybkim czasie nie ma
potrzeby pasteryzacji, ale jeśli chcemy zostawić na dłużej to należy
zapasteryzować. Taki dżemik świetnie sprawdzi się do ciast, naleśników
lub świeżego pieczywa.
Mniam, mniam ;) Taki z żurawinką musi być jeszcze bardziej wyborny ;)
OdpowiedzUsuńSama sie zdziwiłam, że to połączenie jest takie smaczne, więc polecam ten dżemik :)
Usuń