- 500 g żołądków z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1/2 pora ( zielona część )
- 250 g pieczarek
- 4 łyżki oleju
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- 1 łyżka suszonego niedźwiedziego czosnku
- chili do smaku
- 500 ml bulionu ( u mnie rosół )
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Żołądki dokładnie umyć i usunąć nieczystości a potem pokroić wzdłuż na
pół. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić żołądki i podsmażyć je. Następnie
cebulę i paprykę obrać, pokroić cebulę w kostkę a paprykę w krótkie
paski i dodać na patelnię. Potem dodać obraną i pokrojoną ( oczywiście
umytą ) w plasterki marchew i oczyszczone i pokrojone pieczarki.
Następnie posiekać pora i także dodać do składników na patelni. Wszystko
smażyć do lekkiego zarumienienia składników. Potem podlać całość
bulionem, dodać przyprawy i dusić do miękkości. Gdy wszystko będzie
miękkie ewentualnie doprawić i zaciągnąć sos mąką ziemniaczaną
rozmieszaną z odrobiną wody. Gulasz zagotować i podawać np. z ugotowanym
makaronem.
świetnie wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuń