- 1 karkówka ( 1,8 kg )
- Zalewa :
- 3 l wody
- 1 główka czosnku
- 1/2 łyżeczki ziarnistego pieprzu kolorowego
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1/3 szk soli
- 150 g musztardy chrzanowej
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- kilka suszonych papryczek peperoncini
Do garnka wlać wodę, główkę czosnku przekroić na pół i wrzucić do wody.
Dodać wszystkie przyprawy i wymieszać zalewę a potem zagotować ją i
wystudzić. Do zimnej zalewy włożyć mięso, nastawić garnek na ogień i
doprowadzić wodę do wrzenia. Na małym ogniu gotować wszystko 10 minut i
zostawić pod przykryciem do wystudzenia. Gdy zawartość garnka będzie
zimna czynność powtórzyć i gotować kolejne 10 minut. Znowu zostawić
wszystko do wystudzenia, a gdy będzie zimne znów zagotować i gotować tym
razem 5 minut. Karkówkę zostawić w zalewie do całkowitego wystudzenia a
potem wyjąć ją i schłodzić w lodówce. Kroić w plastry i podawać do
pieczywa zamiast sklepowych wędlin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.