- 2,5 l wody
- 600 g serc z indyka
- 5 marchewek
- 1 pietruszka ( korzeń )
- 1/2 małego selera ( korzeń )
- 500 g ziemniaków ( po obraniu )
- 10 cm pora
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 250 ml ( objętościowo ) kaszy pęczak
- 2 solidne garście suszonych grzybów ( u mnie podgrzybki )
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- pieprz kolorowy do smaku
- sól do smaku
- kucharek w płynie do smaku
- 1/2 szk śmietany 18%
- 1 łyżka mąki pszennej typ 500
Serca umyć i pokroić na ćwiartki a potem włożyć do garnka, wlać wody tyle aby zakryła serca i zagotować. Grzyby namoczyć. Serca odcedzić i przelać zimna wodą. Do garnka wlać 2,5 l wody i włożyć serca i gotować na małym ogniu około 10 minut. Pęczak przepłukać zimną wodą kilka razy i dodać do wywaru z sercami. Grzyby odcisnąć z wody i wrzucić do zupy. Dodać liście laurowe i ziele i gotować 10 minut. Marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić : marchew w plastry a seler i pietruszkę w kostkę i wrzucić do garnka. Dodać posiekanego pora i natkę pietruszki oraz sól, pieprz i kucharka i gotować prawie do miękkości. Następnie obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę, umyć i wrzucić do zupy i gotować do miękkości. Śmietanę rozrobić z mąką i zabielić nią zupę po czym zagotować. W razie konieczności zupę jeszcze doprawić.
świetna konkretna zupa:)
OdpowiedzUsuń