- 8 podudzi z kurczaka
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego
Podudzia umyć, osuszyć i posypać przyprawami. Wszystkie podudzia lekko
przemieszać w dłoniach aby zostały pokryte przyprawami. Ułożyć je potem w
wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i dodatkowo z wierzchu
oprószyć jeszcze przyprawami. Przykryć pokrywką i zostawić na godzinę a
potem wstawić do zimnego piekarnika i piec przez 40 minut w 190
stopniach od momentu pożądanej temperatury. Podawać na gorąco, ale
równie dobrze smakują na zimno.
fajny pomysł, jakoś nigdy nie używałam w kuchni lubczyku, chyba skusze się ten przepis:)
OdpowiedzUsuńJa też rzadko korzystam ale tu pasował świetnie :)
Usuń