czwartek, 25 lipca 2013

Śmietanowo jagodowy biszkopcik

  • Biszkopt :
  • 2 duże wiejskie jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • Śmietana :
  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 śmietan fix
  • 2 łyżki cukru
  • Galaretka :
  • 1 szk mrożonych jagód
  • 3/4 szk wody
  • 1 galaretka agrestowa
czytaj dalej :
Biszkopt :
Jajka wybić do miski i chwilę ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Dodać cukier i miksować do białości. Następnie dodać przesiane mąki i delikatnie połączyć z jajkami. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec biszkopt 20 minut w 150 stopniach. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z formy i wystudzić.

Galaretka :
Na patelnie wsypać mrożone jagody, wlać wodę i doprowadzić do wrzenia a potem gotować 3 minuty. Wyłączyć ogień, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Schłodzić aż będzie tężejąca.

Masa śmietanowa :
Zimną śmietanę wlać do miski i chwilę ubijać. Następnie dodać śmietan fix wymieszany z cukrem i ubić na sztywno śmietanę.

Przełożenie :
Biszkopt położyć na talerzu. Na biszkopt wyłożyć łyżką śmietanę ale niedbale i nie rozsmarowywać jej. We wgłębienia powkładać łyżką tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia na około godzinę.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.