środa, 14 sierpnia 2013

Biała na kapuście z grzybami i boczkiem

                           Dziś pogoda jest nie za ciekawa. Cały dzień wieje i co jakiś czas pada. A i temperatura nie za wysoka. Ale przed zapowiadanymi upałami chwila oddechu jest potrzebna a i w taką pogodę można zjeść coś bardziej kalorycznego.

  • 11 białych kiełbas
  • 1,3 kg kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 350 g wędzonego ( parzonego ) boczku
  • 2 solidne garście suszonych grzybów ( mogą być różne )
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • czubryca ostra czerwona do smaku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • rosół ( tyle aby zakrył kapustę )
  • ostra papryka
czytaj dalej :
Kapustę ugotować, przestudzić i odcisnąć ( można pokroić ). Grzyby namoczyć, ugotować a po odlaniu z wody pokroić. Cebule i czosnek obrać, umyć i pokroić w kostkę. Boczek tak jak cebulę i czosnek pokroić też w kostkę. Zagotować wodę w garnku do kiełbasy, włożyć ją do wrzątku i zostawić na 15 minut, a potem wyjąć kiełbaski z wody i każdą lekko ponacinać po przestudzeniu. Rozgrzać patelnię, wrzucić pokrojony boczek i podsmażyć go a potem dodać cebulę i czosnek i dalej przez chwilę smażyć. Kapustę po odciśnięciu przełożyć do miski, dodać posiekane grzyby i podsmażone składniki oraz przyprawy do smaku i całość wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wyłożyć kapustę. Na kapuście ułożyć ponacinane kiełbaski i zalać wszystko rosołem ( ma być go tyle aby kapusta była zakryta ) i oprószyć kiełbaski papryką. Naczynie wstawić do piekarnika, nastawić temperaturę na 190 stopni i zapiekać 60-70 minut od momentu wyłączenia się lampki oznajmiającej nagrzanie piekarnika. Podawać na gorąco z pieczywem lub jak ktoś woli z ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.