- 11 białych kiełbas
- 1,3 kg kapusty kiszonej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 350 g wędzonego ( parzonego ) boczku
- 2 solidne garście suszonych grzybów ( mogą być różne )
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- czubryca ostra czerwona do smaku
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- rosół ( tyle aby zakrył kapustę )
- ostra papryka
Kapustę ugotować, przestudzić i odcisnąć ( można pokroić ). Grzyby
namoczyć, ugotować a po odlaniu z wody pokroić. Cebule i czosnek obrać,
umyć i pokroić w kostkę. Boczek tak jak cebulę i czosnek pokroić też w
kostkę. Zagotować wodę w garnku do kiełbasy, włożyć ją do wrzątku i
zostawić na 15 minut, a potem wyjąć kiełbaski z wody i każdą lekko
ponacinać po przestudzeniu. Rozgrzać patelnię, wrzucić pokrojony boczek i
podsmażyć go a potem dodać cebulę i czosnek i dalej przez chwilę
smażyć. Kapustę po odciśnięciu przełożyć do miski, dodać posiekane
grzyby i podsmażone składniki oraz przyprawy do smaku i całość
wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wyłożyć kapustę. Na
kapuście ułożyć ponacinane kiełbaski i zalać wszystko rosołem ( ma być
go tyle aby kapusta była zakryta ) i oprószyć kiełbaski papryką.
Naczynie wstawić do piekarnika, nastawić temperaturę na 190 stopni i
zapiekać 60-70 minut od momentu wyłączenia się lampki oznajmiającej
nagrzanie piekarnika. Podawać na gorąco z pieczywem lub jak ktoś woli z
ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.