- 1 duży pojedynczy filet z kurczaka
- 1 cebula
- 200 g pieczarek
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- 1 szk słodkiej śmietany 30%
- sól himalajska do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- chili do smaku
- 4 łyżki oleju
- mąka do obtaczania
Filet umyć, osuszyć i pokroić w paski. Następnie obtoczyć w mące. Na
patelni rozgrzać olej i wrzucić obtoczone w mące kawałki fileta. Chwilę
je smażyć mieszając od czasu do czasu. Cebulę obrać, umyć i pokroić w
kostkę a pieczarki w paski, natkę posiekać. Do lekko przesmażonych
kawałków fileta wrzucić cebulę i pieczarki i smażyć 4 minuty. Wszystko
oprószyć przyprawami, dodać posiekaną natkę a potem wlać śmietankę i
zagotować. Śmietanka po chwili zgęstnieje i danie będzie gotowe do
podania. Filet dobrze smakuje z ryżem lub ziemniakami i surówką.
uwielbiam!:) to obiad idealny dla mnie:)
OdpowiedzUsuń