- 600 g prażonych jabłek
- 300 g dżemu truskawkowego ( u mnie taki bez kawałków owoców )
- 1,5 szk borówek amerykańskich ( po rozmrożeniu )
- 1,5 szk śmietany słodkiej 30 %
- 1 śmietan fix
- odrobina czerwonego barwnika spożywczego
- 2 łyżki cukru
- kolorowa posypka do ciast
- Biszkopt :
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 16 g cukru waniliowego
- 4 łyżki cukru
- 5 jajek
- 1 szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek i ubić je ze szczyptą soli i barwnikiem a
potem dodać oba cukry i ubijać aż cukry się rozpuszczą a piana będzie
sztywna. Następnie dodać żółtka i wymieszać delikatnie z pianą. Obie
mąki przesiać z proszkiem do pieczenia do masy i bardzo delikatnie
wymieszać. Gotową masę rozprowadzić na blasze z wyposażenia kuchenki
wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec 15 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu biszkopt położyć na czystej ściereczce papierem do góry,
zdjąć go i razem ze ściereczką zawinąć w rulon i wystudzić. Potem
odwinąć pakunek, rozłożyć biszkopt i posmarować go dżemem. Na brzegu
rozłożyć wzdłuż biszkoptu rozmrożone borówki a na reszcie rozsmarować
prażone jabłka. Zwinąć roladę i ułożyć ją np. w pojemniku na ciasto
łączeniem do dołu i wstawić ją do lodówki na czas ubijania śmietany.
Śmietanę wlać do naczynia, cukier wymieszać ze śmietan fixem. Śmietanę
chwilę ubijać i dodać mieszankę cukru i śmietan fixu aż śmietana będzie
ubita. Gotową śmietaną dowolnie udekorować roladę z wierzchu i po bokach
i posypać posypką. Roladę ponownie wstawić na około dwie godziny do
lodówki.
ale ładna. uwielbiam ciasta z sezonowymi owocami a jagodami to się w tym roku najeść nie mogę!
OdpowiedzUsuń