piątek, 2 sierpnia 2013

Rolada z jabłkami, borówką i śmietaną

                           Od jakiegoś czasu mój piekarnik płata mi figle. A to babeczki wychodzą jakieś przekrzywione a to biszkopt na roladę ma lekkiego zakalca a czasami coś przypiecze się za bardzo. Trzeba chyba myśleć o nowym zakupie, bo takie niespodzianki zdarzają się coraz częściej. Co prawda biszkopt nie wyszedł jak powinien, ale rolada i tak wyszła smaczna i szybko została spałaszowana.

  • 600 g prażonych jabłek
  • 300 g dżemu truskawkowego ( u mnie taki bez kawałków owoców )
  • 1,5 szk borówek amerykańskich ( po rozmrożeniu )
  • 1,5 szk śmietany słodkiej 30 %
  • 1 śmietan fix
  • odrobina czerwonego barwnika spożywczego
  • 2 łyżki cukru
  • kolorowa posypka do ciast
  • Biszkopt :
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 16 g cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 5 jajek
  • 1 szczypta soli
czytaj dalej :
Białka oddzielić od żółtek i ubić je ze szczyptą soli i barwnikiem a potem dodać oba cukry i ubijać aż cukry się rozpuszczą a piana będzie sztywna. Następnie dodać żółtka i wymieszać delikatnie z pianą. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia do masy i bardzo delikatnie wymieszać. Gotową masę rozprowadzić na blasze z wyposażenia kuchenki wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt położyć na czystej ściereczce papierem do góry, zdjąć go i razem ze ściereczką zawinąć w rulon i wystudzić. Potem odwinąć pakunek, rozłożyć biszkopt i posmarować go dżemem. Na brzegu rozłożyć wzdłuż biszkoptu rozmrożone borówki a na reszcie rozsmarować prażone jabłka. Zwinąć roladę i ułożyć ją np. w pojemniku na ciasto łączeniem do dołu i wstawić ją do lodówki na czas ubijania śmietany. Śmietanę wlać do naczynia, cukier wymieszać ze śmietan fixem. Śmietanę chwilę ubijać i dodać mieszankę cukru i śmietan fixu aż śmietana będzie ubita. Gotową śmietaną dowolnie udekorować roladę z wierzchu i po bokach i posypać posypką. Roladę ponownie wstawić na około dwie godziny do lodówki.

1 komentarz:

  1. ale ładna. uwielbiam ciasta z sezonowymi owocami a jagodami to się w tym roku najeść nie mogę!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.