rozwiń i czytaj przepis :
- Składniki na dużą tortownicę
- 400 g herbatników Petitiki
- 250 g margaryny
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 duże śmietany 30% ( każda po 330 g )
- 500 g serka mascarpone
- 3 płaskie łyżki żelatyny
- 1 szk przegotowanej gorącej wody
- 2 cukry waniliowe ( po 16 g )
- 1/2 szk cukru
- odrobina żółtego barwnika spożywczego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 4 łyżki płatków czekoladowych
W
garnku roztopić margarynę. Ciastka zmiksować w rozdrabniaczu, wsypać je
do margaryny. Wymieszać masę i wyłożyć ją na dno tortownicy. Wyrównać
masę dociskając ją i wstawić blachę do lodówki aby spód związał. Po
około 30 minutach wyjąć tortownicę z lodówki. Brzoskwinie odsączyć z
zalewy i ułożyć je koliście na spodzie sernika. Żelatynę zalać gorącą
wodą, dokładnie ją wymieszać i przestudzić. Serek mascarpone zmiksować.
Do drugiej miski wlać śmietanę, chwilę ubijać na najwyższych obrotach z
cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas ubijając wlewać małym strumieniem
żelatynę. Następnie dodawać po łyżce serka i nadal ubijać, ale na
mniejszych obrotach. Na koniec dodać barwnik i dokładnie wymieszać z
masą. Gotową masę wyłożyć na spód z brzoskwiniami. Wyrównać powierzchnię
i wstawić sernik do lodówki na godzinę. Po godzinie wyjąć sernik z
lodówki i posypać go brązowym cukrem i płatkami czekoladowymi. Ponownie
blachę wstawić na jeszcze dwie godziny.
świetny pomysł na sernik:)
OdpowiedzUsuńBardzo ładna kolorystyka tego sernika i to oczko... :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :) Wieki całe nie jadłam sernika z brzoskwiniami... :)
OdpowiedzUsuńJaki piękny, bardzo smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńStary przepis ale zachęcam do wypróbowania i dzięki za miłe komentarze :)
OdpowiedzUsuń