poniedziałek, 20 stycznia 2014

Pizza na cieście kefirowym


rozwiń i czytaj przepis :

  • Ciasto :
  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szk oleju ryżowego
  • 200 ml kefiru
  • 100 ml ciepłej wody

  • 350 ml domowego ostrego sosu pomidorowego
  • Dodatki :
  • surowy boczek wędzony
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 3 gotowane marchewki
  • 1 duża cebula
  • świeża cukinia
  • żółty ser
  • zioła włoskie
  • pieprz
  • chili
  • słodka papryka
PRZYGOTOWANIE:
Do miski włożyć drożdże, dodać cukier i wszystko rozetrzeć na płyn. Wsypać mąkę i sól. Kefir z ciepłą wodą wymieszać i wlać do miski z mąką i lekko wymieszać. Następnie dodać olej i wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką i zakryć miskę ściereczką zostawiając ciasto do wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie pokroić boczek, cebulę, cukinię i marchewkę, groszek odsączyć na sicie a ser zetrzeć na tarce. Gdy wyrośnie ponownie je wyrobić i podzielić na 4 części. 3 talerze ceramiczne o średnicy 35 cm i jeden szklany z formy do pieczenia wysypać mąką. Każdy kawałek ciasta cienko wałkować tworząc koło i układać na przygotowanych talerzach. Ciasto posmarować sosem zostawiając wolny brzeg. Na sosie rozłożyć przygotowane składniki, posypać serem i przyprawami. Pizzę zostawić na kilka minut i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawać na gorąco, można polać ketchupem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.